Onze ogen 'eten' zonlicht
De ogen zijn anatomisch en fysiologisch een onderdeel van de hersenen. Zonlicht dringt ongehinderd de oogbol binnen. De lichtreceptoren in het netvlies transformeren het zonlicht in elektrische energie. Deze elektrische impulsen worden via zenuwcellen in het netvlies, die samen komen in de oogzenuw, doorgegeven naar de hersenen. In de hersenen heeft het zonlicht twee functies:
- Het zien van de omgeving
15% van het opgenomen zonlicht bereikt het visuele deel van de hersenschors om daar beelden te reconstrueren, zodat we bewust zien waar we naar kijken.
- De werking van de hersenen activeren
85% van het opgenomen zonlicht verspreidt zich via diverse routes door de hersenen en activeert in elk onderdeel de bijbehorende hersenfuncties.
Zonlicht activeert alle hersenfuncties
In de hersenen activeert zonlicht drie groepen hersenfuncties:
- Aansturing van de lichamelijke functies
De activatie van de hypothalamus stimuleert via het hormoonstelsel en zenuwstelsel de werking van alle organen en systemen in het lichaam, zoals onze ademhaling, spijsvertering, bloedcirculatie, vochthuishouding, lichaamstemperatuur en ons immuunsysteem, slaap- en waakritme.
- Emotionele functies
De activatie van het limbisch systeem stimuleert de regulatie van onze emotionele reacties, stemmingen en ons onbewust gedrag. Dit heeft effect op ons zelfbewustzijn, optimisme, motivatie, empathie, communicatie, intuïtie en creativiteit.
- Mentale functies
De activatie van de grote hersenen stimuleert ons bewustzijn, denken, geheugen en onze aandacht, waarneming, oriëntatie en concentratie. Hierdoor kunnen we leren, problemen oplossen, iets inbeelden, plannen maken, initiatieven nemen en zorgt het voor onze cognitieve functies als spreken, luisteren, lezen, schrijven en rekenen.
Voldoende zonlicht activeert de hersenen optimaal
Voor een optimale activatie van de hersenfuncties hebben de hersenen behoefte aan:
- De juiste hoeveelheid zonlicht.
Wij zijn bestemd om buiten te leven, in de natuur. De hoeveelheid zonlicht die onze ogen buiten opnemen, van zonsopgang tot zonsondergang, is onze natuurlijke dagelijkse dosis. Deze kwantiteit zonlicht is nodig om alle hersenfuncties te activeren en gezond te blijven.
- De juiste samenstelling van zonlicht.
De samenstelling van het zonlicht dat onze ogen buiten opnemen heeft deze kenmerken:
- een volledig kleurenspectrum;
- een hoge intensiteit: 5.000-30.000 lux;
- een pulsatie met een breed frequentiespectrum.
Deze kwaliteit van zonlicht is nodig om alle hersenfuncties te activeren en gezond te blijven.
Te weinig zonlicht is een oorzaak van ziekte
Wij leven tegenwoordig vooral binnen in gebouwen die het binnendringen van zonlicht belemmeren. Het zonlicht binnen heeft nog maar een lichtsterkte van 50-500 lux en voorziet niet in de behoefte van onze hersenen. Hierdoor ontwikkelen we een gebrek aan zonlicht. Zowel de hersenen als het lichaam functioneren daardoor niet optimaal en zo ontwikkelen we ziekte.
Lichttherapie herstelt alle hersenfuncties
Een behandeling met lichttherapie compenseert op effectieve wijze het gebrek aan zonlicht in de hersenen. Onze apparatuur voor lichttherapie produceert licht met deze kenmerken:
- een volledig kleurenspectrum;
- een hoge intensiteit: 10.000 lux;
- een pulsatie met een breed frequentiespectrum;
Deze kwaliteit van licht is identiek aan zonlicht en heeft daardoor in de hersenen dezelfde werking. Door de effectieve activatie van alle hersenfuncties zien we goede behandelresultaten.
Lichttherapie is effectief bij veel aandoeningen
Een behandeling met lichttherapie is zowel voeding als medicijn. Veel mensen gebruiken lichttherapie om hun eigen gezondheid te verzorgen en herstellen. Daarnaast gebruiken medische professionals deze therapiemethode voor het herstel van ziekte.
Lichttherapie is inzetbaar bij drie groepen indicaties:
- Lichamelijke aandoeningen
Verzwakte afweer, slaapproblemen, vermoeidheid, verstoord dag- en nachtritme, stress- en spanningsklachten, neurologische en hormonale aandoeningen en diverse overige symptomen en ziekten.
- Emotionele aandoeningen
Wisselende stemmingen, angstgevoelens, onzekerheid, depressieve gevoelens, onrustig en gespannen voelen en ongemotiveerd zijn.
- Mentale aandoeningen
Geheugenproblemen, niet helder denken, concentratiestoringen, ADD, ADHD, initiatiefverlies, leerproblemen, desoriëntatie en taalproblemen.